fbpx

Majdnem három győzelem a Swift Cup Europe-ban

Ez volt az a hétvége amit nagyon nézegettünk már év elején. Truck Race 25 év után újra a Hungaroringen! Ez igen, ilyen eseményen részt venni, az nem semmi, biztos rengeteg néző lesz.

Év közben úgy alakult, hogy egyre közelebb kerültünk ahhoz, hogy induljunk a Swift Cup Europe versenyein, és támogatónk és a csapatunk úgy döntött, hogy bár kihagytuk az évad több, mint a felét, belépünk a sorozatba.

Nagyon jól sikerült a bemutatkozás, hisz Salzburgring-en megnyertük mind az időmérés, mind a szombati és vasárnapi versenyt a 26 főt számláló nemzetközi mezőnyben. Már az első perctől beleszerettük a kocsiba, igazi versenyautó, úgy érezzük, ez az ami igazán megmutathatja egy versenyző tudását. Már nem kifejezetten lendület autó, van ereje, jó a váltó, precízen állítható futómű, ki lehet dolgozni normális beállításokat.

IMG_0583
Eljött tehát a Truck Race hétvége, Hungaroring, Kiss Norbi, rengeteg néző. Nagyon vártuk már. Ezúttal nem jöttek el az osztrákok, így „csak” 17 magyar induló volt, de eljött a tavalyi Eurocup bajnoka, Balogh Bence, aki azóta már az angol Mini Challenge-ben vitézkedik, jó ellenfél, jó viszonyítási alap.

IMG_0919
A szabadedzések alatt már komolyabban belemélyedtünk az autó geometriájába, sokkal jobban beállítottuk az autót, mint Salzburgring-en. Nagyon közel kerültünk a tökéletes beállításhoz, egyre jobban azt csinálta az autó, amit akartunk. A szabadedzéseket az élen fejeztük be pénteken, nagyon jó volt az egy körös tempó.

IMG_0264
Szombaton azonban minden borult. Leesett az eső, és döntést kellett hozni, vagy az addig használt félslick gumikon indulunk, vagy felrakjuk az esőgumikat. Mivel az eső közel sem volt olyan erős, mint Salzburgring-en, a slick-eket választottuk. Ez Ausztriában bejött, akkor nyertünk, most azonban nem működtek a gumik.

Negyedik hely egyértelműen csalódást jelentené, de száraz gumikon ez kifejezetten bravúr volt. Később egy helyet előrébb léptünk, mert Bernula István rajtrács büntetést hozott magával erre a futamra.

IMG_0485
Az első verseny tökéletesen indult, már száraz volt a pálya, és újra visszatérhettünk a már kitalált beállításokhoz. Hamar az élre álltunk, és körről körre húztunk el a mezőnytől. Leggyorsabb körök egymás után, a futam felére már majd 8 másodperc volt az előny. Innen kicsit visszavettünk, hisz a guminak még bírnia kellett két futamot.

Minden kézben volt, semmi nem veszélyeztette a győzelmet. Az utolsó körre kanyarodva azonban valami megváltozott, az autóban ellibbent a benzin, melyet a computer úgy reagált le, hogy kifogy az üzemanyag, és elvette a teljesítményt.

IMG_0568
Az autó folyamatosan lassult, és ép hogy csak becsorogtunk a célba. A negyedik hely is csak métereken múlott, de azt még sikerült megtartani.

A verseny után sokáig tanácstalanok voltunk, hisz bőven megfelelő mennyiségű üzemanyag volt az autóban. Később kiderült, több csapat és pilóta beleütközött már ebbe a problémába, de ezt mi nem tudhattunk. Egyszerű a megoldás, jóval több üzemanyag kell az autóba, mint ami kell a futamra. Kicsit fura, de ez van.

IMG_0980
Még szombaton került megrendezésre a második verseny is, a negyedik helyből a fordított rajtrács miatt ötödik rajtkocka lett. Ismét jó volt az első kör, de jelentősen nem léptünk előre, de nem is kellett sietni, 30 perc hosszú.  Több kemény, de nagyon fair csatát vívtunk, és körről körre lépkedtünk előre, a futam felétől már vezettünk, de előnyt már nem tudtunk kiépíteni, kezdtek elfogyni a fékek.

Komolyabban nem kellett védekezni, végig 1mp fölött volt az előny, és ezt meg is őriztük a célig. Ezzel megszereztük a Swift Cup Europe-ban a harmadik győzelmet!

IMG_1639
A vasárnapi versenyre ez azt jelentette, hogy a nyolcadik helyről kellett rajtolnunk, ám ezúttal előre elterveztük, nem az első körben kell nyernünk, vigyázni kell a technikára. Így a rajt óvatos volt, nem is sikerült a helyezésen javítani. Szerencsére az első két helyen ádáz csata ment, és sikerült előre jönni, hogy nem nőtt jelentősen a távolság.

IMG_1377 másolata
A verseny felére értük utol Balogh Bencét, és nagyszerű csata alakult ki. Több körön át kellett keresni a helyet, ahol tisztán lehetett előzni, de sikerült a megkaparintani a vezetést. Balogh a célig próbálkozott a visszaelőzéssel, de nem adtunk lehetőséget, megszereztük a vasárnapi győzelmet, és már a negyedik győzelmet ebben a sorozatban!

IMG_1571
Összességében ugyan egy futamgyőzelmet elbuktunk, de ezen már túl is tettük magunkat, lényeg, hogy újra győzelmekkel tudtunk bemutatkozni nagy számú hazai néző előtt, köszönhetően Kiss Norbi és az Oxxo Racing sikereinek. A Swift Cup Europe nemzetközi sorozatából még egy hétvége van hátra, az ausztriai Red Bull Ring-en.

Megosztás:
Facebook
Twitter