fbpx

Ötödik hely a Slovakiaring Autoshow-n

Mély víz, csak úszóknak! Lehetne ez is a címe a cikknek. Fantasztikus lehetőségek kapott Tim Gábor, az Apex Racing legújabb autójával, egy rally-ra felkészített Suzuki Swift S1600-assal indulhatott a Slovakiaring Autoshow-n. Ez a verseny, ahogy a neve is mutatja, inkább show, mint rally verseny. Kifejezetten arról szólt az esemény, hogy a kilátogató, szépszámú nézőközönség, jól láthasson mindent, testközelből követhesse a versenyt.

A pálya a Slovakiaring teljes területét befoglalta, volt pálya szakasz, átvezető út, ugrató, alagút, murvás szakasz. Összesen 11,3 km, melyet mindkét irányba kétszer kellett teljesíteni, azaz négy szakaszunk volt.

Gábort és navigátorát, Timár Tamást a 6-os kategóriába sorolták, amely természetesen az 1600cc-es csoport volt. Érdemes megjegyezni, hogy jóval erősebb mezőny érkezett, mint arra számítottunk, csupa gyári fejlesztésű autó. Az 1,6-osok között így Skoda Kitcar-tól, Citroen C2R2, Peugeot R2, Opel Adam R2-ig minden megtalálható volt. Mi voltunk az egyetlen magyar indulók, és nekünk volt egyedül S1600-as autónk a kategóriába. Az biztos, hogy technikai hátrányban nem voltunk, ám a tapasztalat hiánya meglátszott az első gyorsasági szakaszon.

DSC_0273Tim Gabi óvatosan kezdett, a kopott, közép kemény Pirelli gumikon nem igazán találta a tapadást. Kategória 10. időt autózták, egy percet kapva a mezőny elejétől. Ez igen sok, sőt rengeteg. Persze, lehetett volna feltenni sokkal jobb keverékű és új gumikat is, de Gábornak ezek voltak az első méterei ezzel a kocsival, nem láttuk értelmét, hogy az eredményt hajkurásszuk, sokkal inkább a célba érkezés, és a tapasztalat szerzés volt a fontos.

A második szakaszra már tudtunk módosítani a guminyomáson, hisz volt már visszajelzés, hogy is működnek a gumik. A páros bátrabban ment, olyannyira hogy fél perccel jobb időt autózva az élmezőny idejét hozták, és két helyet léptek előre a kategóriában.

A harmadik szakaszon már fordított irányba teljesítették a versenyzők a pályát. Gáborék újra jó időt autóztak, igaz egyszer eltévedtek picit, és elhagyták a pályát, de az időeredménnyel elégedettek lehettünk, hisz már a kategória 6.-7. helyéért lehetett csatázni.

A negyedik, utolsó gyorsra már fokozhatták a tempót, nem volt veszteni való, persze a technikára vigyázni kellett. Megérte a hajrá, hisz remek időt autózva, kategória másodikok lettek a szakaszon. Ezzel összetettben feljöttek a 26. helyre, kategóriában pedig 5.-ek lettek.

DSC_0137Volt még ebben? Rengeteg! Az autó bőven tudta. A végére jöttek bele, ha most kezdődne a verseny, felmennének az új gumik, és simán a dobogóért lehetett volna csatázni, sőt. Igen ám, de ez rally. Itt nincs gyakorlás, a jobb egyben ül egy arc, és mondja merre kell menni, és el kell hinni. Ezt még meg kell tanulni. Persze az autóval is össze kell szokni.

Panaszra nincs ok, hatalmas lehetőség volt ezen a versenyen elindulni, rengeteget lehetett tanulni. Reméljük, jövőre újra indulhatunk!

 

Megosztás:
Facebook
Twitter