Terveink az idei évre

Aki figyeli a Facebook oldalunk, már értesülhetett arról, hogy az Apex Racing és támogatóink már 2015 végén meghozták a döntést, 2016-os szezont egy új márkakupában, a Skoda Octavia Cup-ban futjuk. Ez egyértelműen a legnagyobb kihívás ami elé állunk, mióta az Apex Racing-el versenyzünk.

oc1
Sokan, talán felvonják a szemöldöküket, mi ez a kupa? A sorozat természetesen cseh rendezésű, és már volt előélete, hisz 1998 és 2010 között rengeteg, azóta komoly karriert befutó pilótát nevelt ki, de sorozatot befejezték. Néhány ismertebb versenyző, akik ebből a sorozatból nevelődtek ki: Adam Lacko (Truck Race), Petr Fulin (ETCC, WTCC), Jan Kopeczky (WRC), Jiri Janak (Porsche Supercup), Stefan Rosina (GT).

2016-ra érezte úgy a szervező, hogy újra komoly autóval tud előállni, és az új Skoda Octavia RS-ből készített kupás autót, mely 280 LE-s és 380nm-es 2 liter turbós autó lett. Nem árulunk el nagy titkot, az autó belsejében sok Seat Leon Cup Racer alkatrész található, hisz azonos konszernhez tartozik a két gyártó.

Az autó nagyon korszerű, bizton állíthatjuk, hisz testközelből is megnéztük 2015-ben a prototípust Brno-ban. De vajon a kupa is komoly lesz? Ez volt a fő kérdés, hisz számunkra és persze a csapat számára a sportérték nagyon fontos. A szervezőkkel való folyamatos egyeztetés után egyre nyilvánvalóbbá vállt, hogy bizony, ez nagyon erős bajnokság lesz. Már az első hétvégére 20 autó fog elkészülni, és több, más bajnokságok élmenői is leadták nevezésüket. Itt lesz például Tomas Pekar, aki az egyik leggyorsabb márkakupás cseh versenyző, és tesztelte is a prototípust.

oc09
A sorozat szervezője azt is jól látta meg, hogy nem szabad túlterhelni az első évben a csapatokat, hisz nemcsak az autókat kell megvásárolni, azokhoz a tartalék alkatrészeket beszerezni, de nevezni, gumit venni és versenyezni kell. Így az első idényben 5 versenyhétvégét jelöltek meg a versenynaptárban. A helyszínek is kedveznek a kelet-európai versenyzőknek, hisz csak ebben a régióban lesznek futamok, számunkra a legmesszebb a Hockenheimring lesz.

tcr1
Az autóhoz 2017-re TCR kit is elérhető lesz, ez is komoly érdeklődésre ad okot, hisz ez a szabályrendszer egyre népszerűbb, több ország jelezte, hogy indít ilyen kategóriájú bajnokságot, lesz Európa Kupa és persze a nemzetközi TCR Series is. Számunkra ez csak egy távoli opció, de biztos feltűnik ez az autó majd a TCR sorozatokban.

YU4W1421
Az autó még tavasz elején fogjuk átvenni a Skoda tuning cégétől, reméljük lesz olyan időjárás, hogy tudjunk tesztelni az áprilisi szezonkezdet előtt. Szerencsékre a sorozat a Hungaroring-en kezdődik, így a pályaismeret nem lesz gond, de az autót meg kell tanulnunk. Esélylatolgatásba sem mennénk bele, hisz nem ismerjük az ellenfeleket, de persze a cél, nem is lehet más, mint a bajnoki cím.

Mivel öt hétvége mellett marad ide másra is, a csapattal és támogatóinkkal úgy tervezzük, 2016-ban több más versenyen is tudunk majd indulni, ez főként rally lesz. Továbbra is hiszünk abban, hogy a két versenyzési forma kiegészíti egymást, és segít a fejlődésben.

Most a felkészülési időszakot angol tanulással, edzéssel töltjük, és már alig várjuk, hogy tavasz legyen. Köszönjük a támogatóinknak, köszönjük az Apex Racing-nek, hihetetlen évnek nézünk elébe.

A Skoda Octavia Cup 2016-os versenynaptára:
2016 április 28-30. Hungaroring (HUN) + FIA CEZ, TWC
2016 június 17-19. Most (CZ) + FIA CEZ, TWC
2016. július 15-16. Hockenheimring (DE)
2016. augusztus 19-21. Slovakiaring (SK) + FIA CEZ, TWC
2016. szeptember 9-11. Brno (CZ) + FIA CEZ, TWC

Ilyen egy kör Most-ban az Octavia-val, Tomas Pekar vezeti:

 

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.